Зазначається, що деякі овочі вже не будуть дешевими.
Ціни на овочі та фрукти в Україні продовжують рости, але окремі позиції все ж трохи дешевшають. Морква має всі шанси стати найдорожчим овочем з борщового набору.
Аналітики проєкту EastFruit зазначили, що морква дорожчає четвертий тиждень поспіль. Так, верхня цінова межа зросла з 23 до 25 гривень. При цьому дорожче, ніж тижнем раніше, продавалася білокачанна капуста – нижня цінова межа підскочила з 20 до 22 гривень.
Водночас буряк подешевшав з 15-17 гривень за кілограм до 13-15. Більшість великих тепличних комбінатів України завершили сезон реалізації огірків, що призвело до зниження пропозиції та росту цін на овоч. Зараз його віддають по 100-125 гривень за кілограм, хоча тижнем раніше оптові ціни перебували в межах 90-100.
Також через зменшення пропозиції подорожчала пекінська капуста. Нижня цінова межа зросла з 25 до 30 гривень.
Крім цього, зросли ціни на всю зелень. Так, кріп та петрушку віддають по 120-170 гривень за кілограм, хоча тижнем раніше ціни перебували в діапазоні 80-150. Салат подорожчав з 40-80 до 50-110 гривень за кілограм.
Ціни у фруктово-ягідному сегменті змінилися різноспрямовано. Яблуко подешевшало – верхня цінова межа впала з 35 до 30 гривень. Водночас груша подорожчала – нижня цінова межа підскочила з 25 до 55 гривень. Продовжують рости ціни на виноград – з 60-90 до 80-130 гривень за кілограм.
Дорожче, ніж попереднього тижня, продавалися слива – 60-70 грн/кг, хоча тижнем раніше ціни були на рівні 40-60, і апельсин – 75-80 грн/кг, а тижнем раніше 73-78.
Водночас ціни на банан знизилися. Нині його віддають по 48-60 грн/кг, а тижнем раніше по 52-62. Пропозиція граната та ківі зростає, і як наслідок, ціни почали знижуватися. Так, гранат подешевшав з 95-100 до 90-95 грн/кг, а ківі – 95-160 до 80-100 грн/кг.