Експерт СБ Оксана Руженкова: Наші ціни наближаються до європейських, але 2 євро за батон – це перебір
Фото: Коротко про
Ціни на продукти не втомлюються дивувати українців і спустошувати їхні гаманці. Коли, здавалося б, вітчизняний покупець уже бачив усе, на ринок виходять яблука від 60 грн, торішня капуста по 70 грн і молода морква по 115 грн.
Чому, незважаючи на сезонність, продовжують дорожчати овочі, що буде з цінами на м’ясо і чи цінники знизяться на яйця? На ці та інші питання в інтерв’ю Коротко про відповіла експерт Світового Банку Оксана Руженкова.
«Урожай затримався»
– Оксано, вже кінець весни, а овочі продовжують дорожчати. Що відбувається і коли ми побачимо зниження цін?
– Ми звикли, що на початку травня на ринку з’являється ультрарання та рання фреш-продукція, яка наповнює ринок та знижує ціни на овочі торішнього врожаю, але зараз її немає. Запізнюється молода картопля, не тішать вибором огірки, помідори, різні види капуст. Це насамперед пов’язано з погодою.
Оксана Руженкова. Фото: facebook.com/oxana.rujenkova
Незважаючи на те що в сегмент овочівництва зайшло багато новачків і збільшилася кількість продукції, що вирощується у теплицях, затяжна прохолодна весна з неодноразовим падінням температур нижче за нуль призвела до загибелі рослин. Урожай затримався, місцями загинув, – і очікуваних обсягів немає.
Але це не катастрофа: скоро у нас з’являться всі овочі, щоправда, із запізненням на місяць. І в цьому можна знайти навіть певний плюс. Зазвичай у липні – серпні ціни підвищуються, а знижуються лише наприкінці серпня у вересні, коли відбувається масове збирання врожаю. Але цього року фермери, які займаються малим овочівництвом на невеликих площах, висадять овочі середніх термінів дозрівання. Тому вже у липні ми побачимо відносно доступні ціни на всі овочі.
– Зараз у супермаркетах молода та минулорічна капуста продаються практично за однією ціною – близько 70 грн за кілограм. Більше того: молода часто може бути на пару гривень дешевшою. Що це за феномен?
– Пропозиція молодої капусти зараз досить хороша. Тепличники із Закарпаття виростили непоганий урожай, плюс все ще йде імпорт із Македонії. В результаті пропозиція молодої капусти вища, ніж запаси капусти старого врожаю, яку Україна активно імпортувала всю зиму 2024/25 з Європи. Але багато споживачів переконані, що, наприклад, для борщу торішня капуста підходить краще. Тож обидві товарні позиції мають попит у споживачів, звідси й майже однакові ціни.
– Щодо капусти торішнього врожаю багато хто б, напевно, посперечався. Останнім часом господині зазначають, що капуста зовсім не вариться – її доводиться у борщі буквально гризти.
– Це гібриди ультрапізніх термінів дозрівання. Готуються вони дійсно погано, але бездоганно зберігаються до травня-червня навіть при зниженні температури в сховищі. Покупець у магазині капусту на зуб не куштує, купує «очима». Ось селекційні компанії працюють не над смаковими якостями, а над товарним виглядом.
Недарма європейці, коли приїжджають до нас, дуже люблять купувати на базарчиках овочі-фрукти у бабусь. Адже саме вони зберегли сорти місцевої селекції. Взяти ті ж яблука – антонівка, донешта, білий налив. Нехай врожайність нижча та термін зберігання мінімальний, але смак однозначно натуральний.
Європейська ж селекція в гонитві за товарним виглядом забула чи свідомо нехтує смаковими показниками. До речі, на відміну від європейських колег японська селекція працює саме над смаковими якостями. Кілька років тому японці ввели обмеження на експорт свого насіння – вони воліють продавати готову продукцію за вищими цінами завдяки її яскравому та насиченому смаку.
– Взагалі чекаємо на зниження цін влітку? А щось подешевшало вже зараз?
– Подешевшала зелень. Через небувалу дорожнечу – в середньому 30 грн за 100 г – попит на зелень (так званий «вітамінний пучок») усю зиму був низьким. Зелень часто продавалася з великими знижками, бо на ціни 300 грн/кг покупці намагалися навіть не дивитись. Наразі завдяки домогосподарствам ціни на зелень знизилися практично втричі. На ринку є гарна пропозиція зеленої цибулі, петрушки, руколи, щавлю, шпинату.
«Слідом за яловичиною та свининою підтягується курятина»
– Ціни на яйця перед Великоднем вкотре злетіли до небес, але так і не отямилися. І це не лише особисті відчуття, а й дані Держстату: за статистикою за рік (квітень до квітня), вартість яєць зросла на 75%. Великдень уже давно позаду, але яєць нижче 50 грн за десяток, як і раніше, не знайти. Що відбувається?
– Незважаючи на те що Великдень уже пройшов, а на вулиці потеплішало і кури почали активно нестись, цін 30 грн за десяток ми вже не побачимо. Справа в тому, що зараз Україна наростила виробництво сухого яєчного порошку, який є біржовим продуктом. Виробники планують заробити на експорті та таким чином підвищити свою рентабельність.
– А що відбувається з молочкою? Чи можна очікувати хоча б сезонного зниження цін?
– Ціни на молочну сировину стабільні, але у торгових мережах цінники зростають. Профільні асоціації запевняють, що знизили ціни практично до собівартості, щоб не втратити частку ринку через засилля польської продукції, але торгові мережі наполегливо заробляють свої 25% маржі.
Не перший місяць уже звертаю увагу на те, що АМКУ настав час включатися в процес і наводити різкість на різні товарні групи. Проте в Антимонопольному комітеті вважають, що ринок сам відрегулюється. На мій погляд, це не дуже добре в умовах зубожіння населення. Війна заглянула не лише до гаманців українців, а й до держбюджету. Держава вигадує, як ще підвищити податки чи будь-які складові для життєдіяльності бізнесу, а рітейл, намагаючись утриматися на плаву, по можливості перекладає проблеми на споживача.
Але все ж таки на молочку очікуємо більш-менш стабільні ціни.
– Деякі експерти прогнозували зниження цін на м’ясо, адже попит на нього відносно невисокий через низьку купівельну спроможність українців. Але м’ясо продовжує дорожчати.
– Справді, ситуація у свинарстві складається не дуже зрозуміла. Якщо 2023 року рентабельність у галузі становила понад 300%, то 2024-го поголів’я свиней скоротилося на 11%. Можливо, дається взнаки дефіцит робочої сили, а можливо, захворювання худоби в сусідніх країнах не стимулюють нарощувати виробництво.
Ціни на свинину та яловичину зараз рекордні, і поступово до них підтягується курятина. Компанія “Миронівський хлібопродукт” (МХП) – найбільший виробник курятини в Україні – сьогодні розширив не лише європейський, а й африканський сегмент. Компанії вигідно нарощувати виробництво за межами країни, особливо на європейському ринку, оскільки в українських споживачів рівень доходів бажає кращого.
«Хліб подорожчає на 20%
– Редакція Коротко про проводить щомісячний моніторинг цін, і за нашими даними, за останній місяць подорожчали практично всі продукти, включаючи соняшникову олію. Чи можемо очікувати зниження цін хоча б після нового врожаю у зв’язку з інформацією про квоти на постачання до ЄС?
– Думаю, що зниження цін на олію очікувати не варто. Торік у нас було рекордне виробництво соєвої та ріпакової олії, соняшнику посадили менше. Щодо квот на постачання до ЄС, то до зниження цін це навряд чи призведе. З минулого сезону вже все розпродали, а до наступного далеко. А за наступні три-чотири місяці переробники знайдуть нові можливості для експорту.
– З цукром, мабуть, теж буде все гірше, ніж торік?
– Так, мабуть цукор дорожчатиме. По-перше, цукрових буряків посадили на 50 тис. га менше. По-друге, ця культура дуже чутлива до морозів, і весняні заморозки однозначно позначаться на її врожайності.
– А які прогнози щодо цін на хліб?
– Щодо хліба, то вже сьогодні у профільних галузевих асоціаціях заявили, що до кінця 2025 року він може подорожчати ще на 20%. Наші ціни поступово наближаються до європейських, але хочу зазначити, що 2 євро за батон – це за наших доходів серйозний перебір. До того ж ціни на хліб уже й сьогодні для багатьох непідйомні, у зв’язку з чим малозабезпечені верстви населення, особливо в прифронтових регіонах, перейшли на самостійне випікання хліба вдома.
До речі, саме на цих людях насамперед негативно позначилося скорочення допомоги від ООН та втрата донорської допомоги USAID. Виявилося, що для малозабезпечених продуктові набори були дуже суттєвою підмогою.
Источник: kp.ua