Світові запаси знаходяться на багаторічному мінімумі, тому очікується зростання цін на цей продукт наприкінці 2025 або на початку 2026 року. Однак українські виробники зможуть не лише покрити внутрішнє споживання цукру в країні, а й залишити значну кількість на експорт.
Про це повідомила Яна Кавушевська, голова національної асоціації виробників цукру України “Укрцукор”. Вона прогнозує зростання цін навіть попри можливий надлишок цукру на ринках.
Ситуація з цукром на ринках
Як зазначається, наступного маркетингового року на ринку цукру буде профіцит до 5 мільйонів тонн. Але навіть у вдалі врожаї ціни залишалися досить високими, іноді навіть зростали.
Це пояснюється тим, що, окрім обсягів виробництва, важливу роль відіграє також наявність цукру – як у певний момент у світі, так і в конкретний момент. Крім того, запаси цукру у світі знаходяться на 9-річному мінімумі. Експерт вважає, що українські виробники цукру можуть цим скористатися – завдяки сприятливій географії та різному часу початку сезону.
«Індія та Бразилія запускають виробництво пізніше. Європейський буряково-цукровий пояс почне виробництво зараз. Тобто на ціну також впливає розподіл цукру протягом певного періоду часу по всьому світу», – зазначила Кавушевська.
Наразі аналітики прогнозують, що ціна на білий цукор почне зростати у першому кварталі 2026 року або вже у грудні. На це також впливає оголошення тендерів на закупівлю цукру такими країнами, як Пакистан, Бангладеш та Азербайджан. Це сприятиме зміцненню ціни на цукор, а отже, розвитку бурякоцукрової галузі в Україні.
Що відбувається в Україні?
У 2025 році площі під цукровим буряком в Україні скоротилися на 22% – з 220 до 198 тис. гектарів. Крім того, два цукрові заводи не відкрилися в цьому сезоні – з 1 вересня їх кількість становитиме 27.
Загалом аналітики прогнозують виробництво близько 1,5 мільйона тонн цукру в Україні. Це на 300 тисяч тонн менше, ніж минулого сезону, але цей обсяг покриває внутрішнє споживання цукру, яке оцінюється в 900 тисяч тонн з 2022 року.