Українців попередили про зростання цін на цукор

Світові запаси знаходяться на багаторічному мінімумі, тому очікується зростання цін на цей продукт наприкінці 2025 або на початку 2026 року. Однак українські виробники зможуть не лише покрити внутрішнє споживання цукру в країні, а й залишити значну кількість на експорт.

4608_yak-roblyat-cukor.jpg (35,43 Кб)

Про це повідомила Яна Кавушевська, голова національної асоціації виробників цукру України “Укрцукор”. Вона прогнозує зростання цін навіть попри можливий надлишок цукру на ринках.

Ситуація з цукром на ринках
Як зазначається, наступного маркетингового року на ринку цукру буде профіцит до 5 мільйонів тонн. Але навіть у вдалі врожаї ціни залишалися досить високими, іноді навіть зростали.

Це пояснюється тим, що, окрім обсягів виробництва, важливу роль відіграє також наявність цукру – як у певний момент у світі, так і в конкретний момент. Крім того, запаси цукру у світі знаходяться на 9-річному мінімумі. Експерт вважає, що українські виробники цукру можуть цим скористатися – завдяки сприятливій географії та різному часу початку сезону.

«Індія та Бразилія запускають виробництво пізніше. Європейський буряково-цукровий пояс почне виробництво зараз. Тобто на ціну також впливає розподіл цукру протягом певного періоду часу по всьому світу», – зазначила Кавушевська.

Наразі аналітики прогнозують, що ціна на білий цукор почне зростати у першому кварталі 2026 року або вже у грудні. На це також впливає оголошення тендерів на закупівлю цукру такими країнами, як Пакистан, Бангладеш та Азербайджан. Це сприятиме зміцненню ціни на цукор, а отже, розвитку бурякоцукрової галузі в Україні.

Що відбувається в Україні?
У 2025 році площі під цукровим буряком в Україні скоротилися на 22% – з 220 до 198 тис. гектарів. Крім того, два цукрові заводи не відкрилися в цьому сезоні – з 1 вересня їх кількість становитиме 27.

Загалом аналітики прогнозують виробництво близько 1,5 мільйона тонн цукру в Україні. Це на 300 тисяч тонн менше, ніж минулого сезону, але цей обсяг покриває внутрішнє споживання цукру, яке оцінюється в 900 тисяч тонн з 2022 року.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *