В Україні стрімко дорожчає м’ясо. Найбільш помітне подорожчання зафіксовано на свинину – зокрема, вартість ошийка зросла на 20% за місяць і наразі становить 330 грн/кг. Однак також, якщо відслідковувати на вартість з початку року, також зросли ціни і на курятину.
Про це йдеться в даних аналітики УКАБ. Курятина (стегно) подешевшало в порівнянні з березнем 2025-го. Однак при тому, якщо порівнювати ціни з січнем, вартість все ще значно вища. Згідно з моніторингом УКАБ, в травні 2023-го кг стегна коштував 107 грн, в травні 2024-го – 111 грн. В травні згідно моніторингом УАБ, вартість складає близько 120 грн за кг.
При тому в деяких супермаркетах ціна може бути вищою. Наприклад, в “Варусі” стегно продають за 159,9 грн за кг, а в “Сільпо” – 184 грн.
Значно подорожчало куряче філе. За рік ціна зросла вже на 29%, а за місяць – 5%. Якщо в травні 2024-го куряче філе коштувало 155 грн, то зараз – вже 200 грн. В січні 2025-го українці в середньому платили за філе 176 грн за кг.
Як пояснюють в УКАБ, ціни на м’ясну продукцію демонструють зростання протягом останнього місяця. Найближчим часом істотного зниження цін на свинину не очікується. Станом на 1 квітня поголів’я свиней становило 4,6 млн, що на 11% менше порівняно з аналогічним періодом минулого року. Пропозиція свиней для реалізації на внутрішньому ринку істотно скоротилась, що підтверджується й зменшенням обсягів виробництва м’яса.
За перші три місяці 2025 року забійна маса сільськогосподарських тварин, реалізованих на забій, зменшилась на -9% до 162,9 тис. т. Варто зазначити, що збільшились обсяги імпорту свинини вперше з жовтня 2023 року, – в березні імпортовано 1 264 т свинини, у квітні – 1 081 т. Вартість яловичини також зросла на +6% до 317 грн/кг. Ціна змінилася під тиском збільшення вартості свинини, а також зменшення поголів’я тварин.