Українців застерегли щодо подорожчання улюбленого м’яса

За дванадцять місяців вартість цього м’яса зросла вже на 60%.

8029_1463056725_1431429624_kloppex_ru_myaso_kuski_zelen.jpg (69.26 Kb)

Вартість свинини в Україні може збільшитись через зменшення чисельності тварин. Про це агентству УНІАН у коментарі розповів аналітик УКАБ Максим Гопка.

Від початку року ціни на свинину піднялись на 34%, а у річному вимірі – на 60%, наводить інформацію експерт. Це було обумовлено скороченням кількості свиней взимку до 4,5 млн особин, здебільшого у приватних господарствах.

Недостатність пропозиції на внутрішньому ринку підштовхнула зростання цін. Згідно з даними УКАБ, у вересні закупівельні ціни на живу вагу свиней м’ясних порід складали 98–100 грн/кг в залежності від регіону.

“Усе це стимулювало імпорт. Тільки у серпні 2025 року було імпортовано 4,6 тис. тонн м’ясної продукції, що на 48% більше, ніж у липні. Загалом за вісім місяців поточного року імпорт склав 14,9 тис. тонн – у 7,8 раза більше, ніж за відповідний період 2024-го. Це найбільший показник з 2022 року”, – зазначив Гопка.

До кінця року обсяги імпорту можуть досягти як мінімум 25 тисяч тонн, причому основна частина поставок припаде на другу половину року, прогнозує експерт.

Разом з тим, в державах ЄС фіксується зниження вартості живої ваги, що робить їхні ринки привабливими для українських закупівель. Отже, імпорт став альтернативним джерелом сировини.

“Вірогідно, зменшення імпорту стане можливим лише за рахунок поступового збільшення чисельності свиней, що у майбутньому вплине і на внутрішні закупівельні ціни”, – вважає Гопка.

За інформацією Держстату, станом на 1 вересня 2025 року в Україні утримувалося 4,8 млн свиней – на 5% менше, ніж в минулому році, але на 7% більше, ніж у січні. Незважаючи на приріст у 330 тисяч особин з початку року, ринкова пропозиція залишається обмеженою, підкреслює експерт УКАБ. Відновлення відбувається переважно у секторі підприємств, на які зараз припадає 65% чисельності.

Вартість свинини в Києві
Вартість свинини на Столичному ринку в Києві в основному залишаються незмінними вже два тижні, як показують дані на сайті.

Так, ребро продають по 230 грн/кг, вирізку – на 100 гривень дорожче. Свинячий биток коштує 270 грн/кг, задня частина – 225 грн/кг, лопатка – 220 грн/кг. На 20 гривень з минулої п’ятниці подешевшав свинячий ошийок, до 350 грн/кг.

Свинячий гуляш і фарш коштують 175 та 170 гривень за кілограм відповідно.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *