Ціни на сир в Україні: прогнози експертів засмучують

Фотографія сиру: Інформатор

Фотографія сиру: Інформатор

Виробники сиру в Україні завершують міжсезонний цикл, плануючи збільшення збуту вже у другій половині літа, що спровокує підвищення цінових показників. Про це інформує AgroWeek.

Чинники та наслідки збільшення вартості

Ключовим фактором потенційного подорожчання сиру вважається недавнє зростання цін на молоко. Це може послабити позиції українських компаній, оскільки сезонний підйом споживання сирної продукції можливо реалізувати головним чином через завезення імпорту. Через нарощування ввезення менш дорогих європейських сирів національні виробники опиняються під посиленою конкуренцією.

За липень 2025 року обсяги ввезення твердих та напівтвердих сирів до України збільшилися на 12% порівняно з попереднім роком. Це значно ускладнює становище місцевих підприємств та створює додатковий тиск на внутрішньому ринку.

Експортні тенденції та галузеві проблеми

Попри зростання імпорту, українські виробники демонструють успіхи у зовнішніх продажах. Експорт напівтвердих сирів у липні зріс на 28% відносно аналогічного періоду минулого року, а відвантаження сирних продуктів збільшилися вдвічі проти липня 2024 року. Головною причиною такого зростання експерти називають зниження конкурентоспроможності російських товарів на ринках Середньої Азії. Зважаючи на це, виробникам сиру необхідно ретельно визначати стратегію ціноутворення, щоб зберегти частки ринку всередині країни та у експортних операціях.

За даними Інформатора, ціни на хлібобулочні вироби продовжать зростати у 2025 році після 20%-го подорожчання у 2024-му; очікуване зростання становитиме 15-20%. Про це повідомив директор ТОВ “Київ Хліб” Юрій Дученко.

“На 2025 рік ми прогнозуємо вартісне зростання. Воно закономірне через підвищення витрат — перш за все на борошно, енергоносії та заробітну плату. До кінця року, вважаю, стануться кроки у бік підняття цін. Приблизний рівень подорожчання становитиме 15-20%”, — заявив він під час конференції “Хліб.ua”.

Дученко акцентував, що тепер переважна кількість пекарень працює на границі прибутковості, а частина — у збитках. Оцінюючи перспективи галузі у 2025 році, керівник “Київ Хлібу” зазначив підвищення попиту на хліб з простою рецептурою у натуральних показниках. Одночасно падають продажі пшеничних, булочних та здобних виробів, тобто скорочується попит на високомаржинальні продукти, як він зазначив.

До основних проблем сектору експерт відніс дефіцит оборотних активів через низьку дохідність виробництва, залежність від енергоносіїв, падіння платоспроможності населення, логістичні труднощі, обмеження на експорт та зростання тінізації ринку до 40-50%.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *