Здорожчання хліба триває.

На середину вересня українські хлібороби вже зібрали близько 30 млн тонн зернових культур, що більш ніж достатньо для забезпечення внутрішнього ринку.

1182_1470907616_9418ef8eb40a32be32fd9188b41deb89.jpg (76.36 Kb)

Однак, незважаючи на гарний збір врожаю, ціни на хлібобулочні вироби продовжують рости, і споживачі вже помічають це в торговельних мережах, інформує Укрінформ.

За рік вартість хліба зросла на 20–23% в залежності від виду. У Національному науковому центрі “Інститут аграрної економіки” порахували, що при середньому споживанні 200–250 гр. хліба за день, щомісячні видатки домогосподарств на хліб збільшились на 21% – з 225,7 грн до 273,4 грн у порівнянні з 2024 роком.

Ціни в магазинах залишаються дуже різноманітними – ціна хлібини може варіюватися від 20 до 120 грн, залежно від складу, маси та регіону реалізації. За словами Олександра Тараненка, голови Всеукраїнської асоціації пекарів, як дешевий, так і дорогий хліб знаходять свого покупця, оскільки кожен виріб має свої особливості.

Середня собівартість виготовлення кілограма хліба на даний момент становить 54-56 грн, повідомляє експерт. Так, звичайний батон масою 500 г обходиться виробнику приблизно в 26-27 грн, а хлібина “українського” на 700 г – близько 30 грн.

Однак, вартість хліба залежить не лише від зерна. Ключові фактори подорожчання – це підняття цін на енергоресурси, перевезення, валютний курс, оплату праці та загальна інфляція.

За словами Дениса Марчука, заступника голови Всеукраїнської аграрної ради, до кінця року ціни на хліб в Україні можуть вирости ще на 25%. І це, підкреслює він, не має відношення до врожаю, а передусім з економічними умовами, в яких функціонує хлібопекарська сфера.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *