На середину вересня українські хлібороби вже зібрали близько 30 млн тонн зернових культур, що більш ніж достатньо для забезпечення внутрішнього ринку.

Однак, незважаючи на гарний збір врожаю, ціни на хлібобулочні вироби продовжують рости, і споживачі вже помічають це в торговельних мережах, інформує Укрінформ.
За рік вартість хліба зросла на 20–23% в залежності від виду. У Національному науковому центрі “Інститут аграрної економіки” порахували, що при середньому споживанні 200–250 гр. хліба за день, щомісячні видатки домогосподарств на хліб збільшились на 21% – з 225,7 грн до 273,4 грн у порівнянні з 2024 роком.
Ціни в магазинах залишаються дуже різноманітними – ціна хлібини може варіюватися від 20 до 120 грн, залежно від складу, маси та регіону реалізації. За словами Олександра Тараненка, голови Всеукраїнської асоціації пекарів, як дешевий, так і дорогий хліб знаходять свого покупця, оскільки кожен виріб має свої особливості.
Середня собівартість виготовлення кілограма хліба на даний момент становить 54-56 грн, повідомляє експерт. Так, звичайний батон масою 500 г обходиться виробнику приблизно в 26-27 грн, а хлібина “українського” на 700 г – близько 30 грн.
Однак, вартість хліба залежить не лише від зерна. Ключові фактори подорожчання – це підняття цін на енергоресурси, перевезення, валютний курс, оплату праці та загальна інфляція.
За словами Дениса Марчука, заступника голови Всеукраїнської аграрної ради, до кінця року ціни на хліб в Україні можуть вирости ще на 25%. І це, підкреслює він, не має відношення до врожаю, а передусім з економічними умовами, в яких функціонує хлібопекарська сфера.