У 2024 році ціни на хлібобулочні вироби зросли на 20% – така тенденція продовжиться й у поточному році.
До кінця 2025 року вартість хлібопродукції може збільшитися на 15-20%. Про це заявив директор ТОВ “Київ Хліб” Юрій Дученко під час конференції “Хліб.ua”, інформацію передає Інтерфакс-Україна.
Серед ключових факторів подорожчання керівник підприємства виділив перш за все зростання вартості сировини (борошна), енергоресурсів та фонду оплати праці. За його словами, зараз більшість хлібозаводів функціонують на межі окупності, а окремі виробники працюють у збиток.
Як підкреслив Дученко, у 2025 році українці частіше обирали хліб із базовими інгредієнтами. Паралельно фіксувалося зниження обсягів реалізації пшеничних, булочних та кондитерських виробів.
Основні виклики для галузі за версією експерта:
втрата обігових коштів підприємствами через мінімальну рентабельність виробництва;
залежність від енергоносіїв;
зменшення платоспроможності населення;
ускладнення ланцюгів поставок;
експортні обмеження;
розширення тіньового сектору до 40-50%.
Разом з тим директор зазначив високу конкуренцію між виробниками. Перспективи розвитку галузі він пов’язує із впровадженням штучного інтелекту, а також популяризацією фастфуду та стрітфуду.