В Україні до кінця року ціна на хліб може зрости на 10-15% через здорожчання сировини, енергоносіїв і логістики. Мінімальна вартість хліба вже перевищує 35 гривень за кілограм, і подорожчання зачепить усі сорти.
Про це розповів перший віцепрезидент Всеукраїнської асоціації пекарів Юрій Дученко в коментарі ЗМІ. Ціна на борошно протягом року збільшилася вдвічі, що істотно вплинуло на собівартість виробництва хліба.
Дученко зазначив, що хлібникам доводиться підвищувати ціни, аби не працювати у збиток. “Мова йде про необхідність подорожчання в межах 10-15%. Мінімальна відпускна ціна має бути не менше 35 гривень за кілограм. Все, що нижче, – це фактично нижче собівартості, і підприємство не може в такому режимі працювати довго. Вимиваються обігові кошти, і прийде до того, що підприємство не зможе платити за сировину, зарплату, енергоносії. Тобто, змушені будуть зупинитись”, – пояснив він.
Протягом літа та початку осені хліб уже подорожчав на 5-10%, особливо це стосується масових сортів – пшеничного хліба та батона. Попри прогнози деяких виробників щодо зростання цін на 30%, підвищення відбувалося поступово, що дозволило споживачам адаптуватися. “За цей період дорожчали основні складові: сировина, насамперед борошно, енергоносії, зарплата. Логістика займає значну частину собівартості, тому також впливає на підвищення цін”, – зазначив Юрій Дученко.
Підвищення вартості пов’язане з низкою об’єктивних чинників. А саме:
подорожчання сировини: протягом року ціна на борошно зросла удвічі через дефіцит пропозицій зерна на внутрішньому ринку;
вартість енергоносіїв: підвищення тарифів на газ та електроенергію безпосередньо позначається на виробничих витратах;
зарплата працівників: інфляційні процеси змушують виробників підвищувати зарплати, аби втримати кваліфікованих фахівців;
логістика: дорожчання пального та транспортних послуг робить перевезення продукції значно витратнішими.
Вартість хліба також залежить від врожаю зернових. Як повідомляє Юрій Дученко, виробники зерна сподіваються на подальше зростання цін, тому притримують продукцію. Це створює дефіцит зерна II-III класу на внутрішньому ринку, що додатково підвищує його вартість.
“Міністерство аграрної політики запевняє, що контролюється вивіз зерна на експорт і для внутрішнього ринку продовольчого зерна має бути достатньо. Але великих пропозицій по зерну, на жаль, обмаль. Через дефіцит пропозицій збільшується його ціна”, – зазначив він.
До кінця року основне зростання цін торкнеться хліба масового вжитку, який користується найбільшим попитом. Елітні види хлібобулочних виробів також можуть подорожчати, але менш помітно. Ціна залежатиме і від подальшого врегулювання ринкових процесів: доступності зерна, тарифів на енергоносії та транспорту.