В Україні кавуни втратили в ціні: причина падіння

В Україні оптові ціни на кавуни впали до 5-14 грн/кг, що на 36% менше, ніж тиждень тому, і на 28% нижче, ніж у липні 2024 року – причина в надлишковій пропозиції та погіршенні якості через спеку і посуху. Фермери змушені продавати кавуни зі збитками, навіть попри скорочення виробництва внаслідок окупації Херсонщини та втрати частини врожаю.

0900___dinya__freepik_com_1300x820.jpg (58.36 Kb)

Про це повідомляють аналітики EastFruit. Такого падіння ринок не бачив уже кілька років поспіль. Попри зовнішню логіку – більше врожаю, менше ціна ситуація виявляється складнішою.

Перш за все, спека і посуха прискорили дозрівання кавунів, тож на ринок одночасно вийшло багато партій. Проте якість значної частини цього врожаю страждає: надмірна спека впливає на смакові характеристики, вміст води, та навіть на зовнішній вигляд плодів.

Друга проблема – окупація ключових баштанних регіонів, насамперед Херсонської області, це суттєво скоротило обсяги виробництва. Багато фермерів не лише втратили доступ до полів, а й частину врожаю – через посуху, нестачу поливу й зміну кліматичних умов.

Втім, парадоксально, навіть за умов зменшеного виробництва, виробники змушені знижувати ціни. Причина – перенасичення ринку на короткому проміжку часу, коли пік збору припав на один період. До того ж імпортні кавуни також виходять на ринок, що ще більше загострює конкуренцію.

Низький попит теж додає тиску. Споживачі не встигають поглинати весь обсяг продукції, що надходить на полиці магазинів і ринки. Логістика у багатьох регіонах ускладнена, а якість багатьох партій далеко не ідеальна. Самі виробники визнають, що ціни можуть падати й далі, адже навіть зараз реалізація продукції відбувається з мінімальним прибутком або й у збиток.

Ціни на кавуни в супермаркетах

У супермаркетах 4 липня кавуни коштують у середньому 27,11 грн/кг. В окремих мережах ціни коливаються від 29,99 до 32,9 грн/кг. Зокрема:

АТБ – 19,49 грн/кг;

Сільпо – 20,30 грн/кг;

Varus – 17,90 грн/кг.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *