Що відбувається на українському ринку “молочки”

В Україні молочна сировина з початку року подешевшала на 18%, однак ціни на молочну продукцію в супермаркетах залишаються високими через логістичні витрати, мережеві націнки та обережність переробників. Експерти зазначають, що найближчим часом вартість готової продукції суттєво не знизиться.

7427_5b6d6af2d4b2dcdb0c99cee831e74cfd1.jpg (30.27 Kb)

Про це розповіла заступниця генеральної директорки, керівниця проєктів співпраці із переробкою в Асоціації виробників молока Олена Жупінас в коментарі ЗМІ. На прилавках супермаркетів молочна продукція залишається однією з найбільш затребуваних, але водночас однією з тих, що викликає найбільше питань у споживачів.

Адже ціни на молоко-сировину в Україні знижуються вже з січня, а ось готова продукція в магазинах практично не дешевшає. За словами Жупінас, вартість сирого молока в Україні з січня до березня 2025 року впала на 18%. У червні ціна ще трохи знизилася – приблизно на пів відсотка. Причина – невизначеність із експортними квотами в рамках співпраці з ЄС, що змусила переробників обережно реагувати на ринок.

Попри здешевлення сировини, споживач не бачить цього на полицях. Так, молоко 2,6% у пакеті 900 мл коштує:

у “Новусі” – 47,99 грн;
у “Форі” – 57,60 грн;
у пляшках – від 52,50 до 60,49 грн.
Кефір 2,5% у пляшці від 58,30 грн до 72,99 грн. Сметана від 53 до 59 грн. Кисломолочний сир (350 г) від 89,99 до 99,99 грн. Масло 82,5% (180 г) від 107 до 128 грн, а твердий сир подекуди перевищує 90 грн за 100 г. На ринках – усе інакше:

молоко 2,6% – близько 40 грн;
сметана – 39-40 грн;
сир – від 60 грн;
масло – від 70 грн;
твердий сир – від 400 грн/кг (себто 40 грн за 100 г).
Жупінас також розповіла про основні причини такої цінової політики. Серед них:

маркетинг та упаковка в супермаркетах формують до 20-30% кінцевої ціни;
логістика, оплата праці, оренда приміщень – усе це включено у вартість;
мережеві надбавки: супермаркети утримують високі націнки навіть у періоди зниження закупівельних цін;
страх переробників перед можливими змінами експортної політики стримує зниження оптових цін.
За перше півріччя 2025 року імпорт сирів до України зріс на 47% у порівнянні з довоєнним періодом. За словами експертки, це створює серйозний тиск на вітчизняних виробників, які опиняються в умовах жорсткої конкуренції. Якщо ж вітчизняна переробка зупиниться, фермери просто не матимуть куди здавати молоко, що може спричинити кризу в галузі.

Фахівці прогнозують невелике зростання закупівельних цін на сировину в серпні, однак вони залишатимуться нижчими, ніж наприкінці 2024 року. Перемовини з Єврокомісією можуть поліпшити ситуацію, але наразі ціни в магазинах залишаються стабільними не через брак сировини, а через ритейл-логіку формування ціни.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *