Продовольчий індекс цін ФАО: що змінилося?

Світові розцінки на харчові продукти у вересні зменшились, оскільки зниження вартості цукру та молочної продукції збалансувало нові найвищі показники цін на м’ясо.

9204_gnach1_jpg_resized.jpg (63.92 Kb)

Про це оголосила в п’ятницю Організація з питань продовольства та сільського господарства ООН, повідомляє Reuters.

Що засвідчив індекс ФАО

Індекс цін на продовольство ФАО, що відслідковує набір харчових товарів, які реалізуються на міжнародному ринку, у вересні дорівнював в середньому 128,8 пункту, що менше за переглянутий результат 129,7 у серпні.

Індекс виріс на 3,4% у порівнянні з аналогічним місяцем минулого року, хоча і скоротився майже на 20% у порівнянні з піковим значенням у березні 2022 року після повномасштабного вторгнення рф в Україну.

Одночасно з цим, індекс цін на цукор досяг найнижчої позначки з 2021 року.

За інформацією ФАО, зменшення цін на цукор відображає покращення перспектив щодо поставок, оскільки виробництво в Бразилії перевершило сподівання, а в Індії та Таїланді прогнози врожаю є позитивними.

Індекс агентства цін на молочні продукти скоротився на 2,6% у порівнянні з минулим місяцем, що, своєю чергою, було викликано значним здешевленням масла на тлі збільшення прогнозів виробництва в Океанії.

Індекс цін на зернові культури ФАО знизився на 0,6% у порівнянні з серпнем, при цьому ціни на пшеницю зменшувалися третій місяць поспіль через великі врожаї та стриманий міжнародний попит.

Ціни на кукурудзу теж знизились, почасти під впливом тимчасового припинення експортних податків в Аргентині.

Індекс цін на рис агентства також продемонстрував щомісячне зменшення через зниження обсягів замовлень покупців з Філіппін та Африки.

Ціни на рослинну олію впали на 0,7%, оскільки зниження котирувань пальмової та соєвої олії збалансувало підняття цін на соняшникову та ріпакову олію.

Натомість індекс цін на м’ясо ФАО збільшився на 0,7% до нового найбільшого значення через підвищення котирувань яловичини та баранини.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *