Світові розцінки на харчові продукти у вересні зменшились, оскільки зниження вартості цукру та молочної продукції збалансувало нові найвищі показники цін на м’ясо.
Про це оголосила в п’ятницю Організація з питань продовольства та сільського господарства ООН, повідомляє Reuters.
Що засвідчив індекс ФАО
Індекс цін на продовольство ФАО, що відслідковує набір харчових товарів, які реалізуються на міжнародному ринку, у вересні дорівнював в середньому 128,8 пункту, що менше за переглянутий результат 129,7 у серпні.
Індекс виріс на 3,4% у порівнянні з аналогічним місяцем минулого року, хоча і скоротився майже на 20% у порівнянні з піковим значенням у березні 2022 року після повномасштабного вторгнення рф в Україну.
Одночасно з цим, індекс цін на цукор досяг найнижчої позначки з 2021 року.
За інформацією ФАО, зменшення цін на цукор відображає покращення перспектив щодо поставок, оскільки виробництво в Бразилії перевершило сподівання, а в Індії та Таїланді прогнози врожаю є позитивними.
Індекс агентства цін на молочні продукти скоротився на 2,6% у порівнянні з минулим місяцем, що, своєю чергою, було викликано значним здешевленням масла на тлі збільшення прогнозів виробництва в Океанії.
Індекс цін на зернові культури ФАО знизився на 0,6% у порівнянні з серпнем, при цьому ціни на пшеницю зменшувалися третій місяць поспіль через великі врожаї та стриманий міжнародний попит.
Ціни на кукурудзу теж знизились, почасти під впливом тимчасового припинення експортних податків в Аргентині.
Індекс цін на рис агентства також продемонстрував щомісячне зменшення через зниження обсягів замовлень покупців з Філіппін та Африки.
Ціни на рослинну олію впали на 0,7%, оскільки зниження котирувань пальмової та соєвої олії збалансувало підняття цін на соняшникову та ріпакову олію.
Натомість індекс цін на м’ясо ФАО збільшився на 0,7% до нового найбільшого значення через підвищення котирувань яловичини та баранини.