Якщо кошторис зернової культури залишиться незмінним, українські фермери можуть відмовитися від її культивування у майбутньому.

Вартість гречки в Україні поступово збільшуватиметься, в іншому випадку аграріям стане економічно невигідно її культивувати, і посіви під даною культурою скоротяться. А це вже спровокує різке подорожчання крупи.
Про це заявила очільниця аналітичного відділу Українського клубу аграрного бізнесу Світлана Литвин.
Вона передбачає збільшення вартості гречки до 10% найближчим часом.
“Вже зараз можна відмічати збільшення ціни на гречку, і вона перебуває на рівні 40 гривень за кілограм. Можливе ще невелике підвищення у розмірі 7-10%. Проте, таке зростання матиме і позитивний ефект, оскільки фермери, отримуючи адекватну ціну, наступного року збережуть або розширять посівні ділянки під культурою”, – говорить експертка.
Збереження площ посіву гречки забезпечить достатню пропозицію на ринку і стримає вартість від значного зростання наступного року. У разі ж зменшення посівних ділянок, безумовно, відбудеться скорочення пропозиції, що підштовхне догори ціни. Українці вже не раз зустрічалися з нестачею гречки через аналогічні причини.
Литвин запевняє, що в поточному сезоні крупи вистачить усім, незважаючи на зниження врожайності та посівних площ.
“За попередніми підрахунками, у 2025 році вдасться зібрати 96 тисяч тонн гречки, що дорівнює 85% валового збору минулого року. Незважаючи на помітне скорочення, цього обсягу вистачить, щоб задовольнити внутрішній попит на даний продукт”, – відмічає аналітикиня.