Глобальні ціни на м’ясну продукцію у вересні сягнули найвищих позначок, у той час як інші основні продовольчі товари стали доступнішими.
Про це стало відомо з оприлюднених даних продовольчої організації ООН (FAO).
Індекс харчових цін FAO (FFPI) у вересні 2025 року склав 128,8 пункту. Це на 0,7% менше, ніж у серпні (129,7 пункту). Зниження цін на зернові, молочні вироби, цукор та рослинні жири переважало зростання вартості м’яса.
Показник FFPI був на 3,4% вище, ніж у вересні 2024 року, але на 19,6% нижче пікового значення березня 2022 року, коли після російського вторгнення в Україну ціни різко злетіли.
Індекс цін на м’ясо FAO у вересні досяг 127,8 пункту. Це на 0,7% вище, ніж у серпні, і на 6,6% вище, ніж рік тому. Зростання було викликане збільшенням вартості яловичини та баранини, тоді як цінові показники свинини та курятини залишилися незмінними.
Вартість яловичини досягла максимального історичного рівня через активний попит у США та обмежені внутрішні пропозиції.
Ціни на баранину зросли через значний попит і недостатній обсяг експорту з Океанії.
Разом з тим, цінові значення свинини та м’яса птиці майже не змінилися, що відображало збалансованість на світових ринках.
Індекс молочної продукції FAO у вересні склав 148,3 пункту. Це на 2,6% менше, ніж у серпні, але майже на 9% більше, ніж рік тому. Зменшились ціни на всі категорії. Вартість масла знизилась на 7%, знежиреного молока – на 4,3%, незбираного молока – на 3,1%. Ціни на сир впали незначною мірою.
Зниження вартості масла обумовлено збільшенням пропозиції вершків і зменшенням споживання морозива в північних країнах. Цінові показники молочного порошку впали через слабкий попит і конкуренцію на експортних ринках.
Індекс цін на рослинні олії FAO у вересні склав 167,9 пункту. Це на 0,7% менше, ніж у серпні, але на 18% більше в річному обчисленні. Зниження відбулося через падіння цінових показників пальмової та соєвої олій, що компенсувало зростання котирувань соняшникової та ріпакової олій.
Глобальні ціни на пальмову олію знизилися через значні запаси в Малайзії. Вартість соєвої олії падала другий місяць поспіль через збільшення поставок з Аргентини. Котирування соняшникової та ріпакової олій зростали на тлі дефіциту пропозиції з Чорноморського регіону та Європи.
Індекс цін на цукор FAO у вересні склав 99,4 пункту. Це на 4,1% менше, ніж у серпні, і на 21,3% менше, ніж рік тому. Показник впав до найнижчого рівня з березня 2021 року.
Зменшення цін пов’язане з великим обсягом виробництва цукру у Бразилії та розширенням площ посівів. Це спричинило рекордне здешевшання за останні чотири роки.
Індекс цін на зернові FAO у вересні становив 105 пунктів. Це на 0,6% менше, ніж у серпні, і на 7,5% менше, ніж минулого року.
Вартість пшениці знижувалася третій місяць поспіль через невеликий попит на міжнародній арені та значні врожаї у Росії, Європі та Північній Америці. Кукурудза також втрачала в ціні через очікування надмірних пропозицій зі США та Бразилії.
У той же час подорожчали ячмінь та сорго. Індекс цін на рис зменшився на 0,5%, в основному через падіння вартості індійського рису.