Глобальні розцінки на м’ясну продукцію злетіли до історичного максимуму.

Світові розцінки на м’ясну продукцію у вересні місяці досягли максимальних значень, у той час як інші ключові продовольчі товари стали більш доступними за вартістю.

8029_1463056725_1431429624_kloppex_ru_myaso_kuski_zelen.jpg (69.26 Kb)

Про це стало відомо з оприлюднення даних продовольчої організації ООН (FAO).

Показник індексу харчових продуктів FAO (FFPI) у вересні 2025 року склав 128,8 одиниці. Це на 0,7% менше, ніж у серпні (129,7 одиниці). Зниження цін на зернові культури, молочну продукцію, цукор та олії рослинного походження переважило збільшення ціни на м’ясо.

Значення FFPI було на 3,4% вище, ніж у вересні 2024 року, однак на 19,6% нижче від найвищого рівня у березні 2022 року, коли після російського вторгнення в Україну ціни різко злетіли.

Індекс цін на м’ясо FAO у вересні досяг 127,8 пункту. Це на 0,7% більше, ніж у серпні, і на 6,6% більше, ніж рік тому. Зростання було обумовлене подорожчанням яловичини та м’яса баранини, в той час як ціни на свинину та курятину залишалися незмінними.

Вартість яловичини досягла найвищої позначки за всю історію через значний попит у США та обмежені внутрішні пропозиції.

Ціни на м’ясо баранини збільшилися внаслідок великого попиту і недостатніх обсягів експорту з Океанії.

У той же час, вартість свинини та м’яса птиці майже не змінювалася, що демонструвало баланс на міжнародних ринках.

Індекс молочних продуктів FAO у вересні становив 148,3 пункту. Це на 2,6% менше, ніж у серпні, але майже на 9% більше, ніж рік тому. Здешевшали усі види продукції. Ціна масла впала на 7%, знежиреного молока – на 4,3%, незбираного молока – на 3,1%. Ціни на сир зменшилися незначно.

Зниження вартості масла пояснюється збільшенням наявності вершків та зменшенням попиту на морозиво в північних державах. Розцінки на молочний порошок впали через слабкий попит і конкуренцію на експортних ринках.

Індекс цін на рослинні олії FAO у вересні склав 167,9 пункту. Це на 0,7% менше, ніж у серпні, але на 18% більше у річному обчисленні. Зниження відбулося через падіння цін на пальмову та соєву олії, яке компенсувало зростання показників соняшникової та ріпакової.

Світові розцінки на пальмову олію знизилися через великі запаси в Малайзії. Вартість соєвої олії падала другий місяць поспіль через збільшення поставок з Аргентини. Показники соняшникової та ріпакової олій збільшувалися на фоні дефіциту постачання з Чорноморського регіону та Європи.

Індекс цін на цукор FAO у вересні склав 99,4 пункту. Це на 4,1% нижче, ніж у серпні, і на 21,3% менше, ніж рік тому. Показник досягнув найнижчої позначки з березня 2021 року.

Зменшення цін пов’язане зі значним виробництвом цукру у Бразилії та збільшенням площ посівів. Це спричинило найбільше здешевлення за останні чотири роки.

Індекс цін на зернові FAO у вересні становив 105 пунктів. Це на 0,6% нижче, ніж у серпні, і на 7,5% нижче, ніж в минулому році.

Ціна пшениці знижувалася третій місяць поспіль через слабкий попит на міжнародному ринку та рясні врожаї у Росії, Європі та Північній Америці. Кукурудза також дешевшала через очікування надмірних поставок зі США та Бразилії.

Разом з тим, подорожчали ячмінь та сорго. Індекс цін на рис знизився на 0,5%, в основному через зменшення вартості індійського рису.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *