Ціни на яловичину в Україні різко зросли на початку вересня.
Дані свідчать про значне зростання вартості окремих категорій цього м’яса, повідомляє «Столичний ринок».
Яловичий фарш за два дні подорожчав на 8,7%. Якщо 1 вересня його середня ціна становила 230 грн/кг, то 3 вересня він коштував 250 грн/кг. Схожа ситуація з гуляшем, який подорожчав з 230 до 250 грн/кг, що означає зростання ціни на 8,3%. Вартість яловичої шиї зросла на 5,8% і зараз становить 275 грн/кг. Лопатка зросла на 3,2% до 325 грн/кг. Ребро зросло в ціні на 2,9% до 180 грн/кг. Гомілка подорожчала на 2,3% до 450 грн/кг, а задня частина – на 2,8% до 365 грн/кг.
Водночас, яловича вирізка коштує від 850 до 870 грн/кг. Це на 2,38% більше, ніж на початку місяця.
Вартість телятини також зростає. Найбільше зросла ціна на фарш, який за два дні зріс на 30 грн і тепер коштує 260 грн/кг. Це плюс 13% порівняно з попереднім рівнем. Грудинка зросла на 5,9% до 180 грн/кг. Корейка зросла в ціні на 3,3% до 475 грн/кг. Лопатка зросла на 4,4% до 355 грн/кг. Вирізка зросла на 2,3% до 870 грн/кг, а шия – на 3,6% до 290 грн/кг.
Однак, вартість свинини, баранини, курки та індички майже не змінилася з середини серпня. Свиняча шия на «Столичному ринку» коштує приблизно 370 грн/кг, лопатка – 220 грн/кг, грудинка – 270 грн/кг, фарш – 170 грн/кг. Бараняча лопатка продається за 275-285 грн/кг, а вирізка – 450 грн/кг. Індичку можна купити за ціною від 117 до 275 грн/кг, залежно від деталі. Найдешевшою залишається курка. Куряче філе коштує в середньому 185 грн/кг.
Згідно з порталом Міністерства фінансів, ціни на яловичину у серпні зросли приблизно на 14% порівняно з липнем. Ціни на свинину зросли на 5,9%, тоді як ціни на курятину зросли лише на 0,5%.