Цього сезону киян неприємно вразили ціни на черешню – за кілограм просять від 300 до 650 грн.
Це найвищий рівень за останнє десятиліття, і пояснюється така ситуація сукупністю як внутрішніх, так і зовнішніх факторів. Про це повідомляє “Главком”.
Передусім, весняна погода в Україні була несприятливою – холод і сильні дощі у травні знищили до половини врожаю черешні. Водночас і традиційні країни-експортери, зокрема Туреччина, Польща, Угорщина, Молдова та Румунія, зіткнулися з аналогічними проблемами: весняні заморозки суттєво скоротили їхній урожай.
До цього додається ще одна болюча причина – втрата частини садів у південних регіонах України через окупацію. Це зменшило обсяги української черешні на ринку.
Імпорт також ускладнений: хоча, наприклад, узбецька черешня не постраждала від негоди, доставка стала дорожчою через зміну маршрутів, адже експорт через Росію неможливий.
У середині травня на полицях була тільки імпортна ягода – з цінами до 1500 грн/кг. Нині вартість знизилася, але все одно лишається рекордно високою: для порівняння, торік у кінці травня кілограм коштував 135 грн, у 2020-му – 60 грн, а у 2016-му – лише 25 грн.