Сезонний фактор впливає на цінову ситуацію на ринку.

Ціни на яйця в Україні протягом останніх чотирьох тижнів поступово набирають обертів і продовжуватимуть зростати, заявив виконавчий директор Спілки птахівників України Сергій Карпенко.
Однак, за його словами, зростання цін буде поступовим, без різких стрибків, що зумовлено достатньою пропозицією та низькою купівельною спроможністю населення.
«Сьогодні оптові заводські ціни знаходяться в межах 43-45 гривень за десяток, що разом із націнками торгових мереж робить яйця найдоступнішим тваринним білком для споживачів», – зазначає Карпенко.
Починаючи з середини серпня, ціни продажу поступово зростали, що загалом додало приблизно 20% до ціни порівняно з початком серпня.
Наскільки можуть зрости ціни на яйця?
«Завжди було важко передбачити ціноутворення на ринку яєць, а сьогодні ще більше. Передбачити, як зміниться собівартість виробництва яєць, наразі досить складно, оскільки постійно зростає вартість компонентів», – каже Карпенко.
Ще одним важливим фактором зміни цін експерт називає кінцевий споживчий попит, який також може змінюватися досить динамічно.
«У майбутньому на ціноутворення впливатимуть як фактори зростання складових витрат, так і ринкові фактори, під впливом яких можливе як подальше підвищення, так і зниження цін», – додає спікер.
Водночас він зазначив, що ціни на яйця мають яскраво виражену сезонність через значну частку господарств населення у структурі виробництва – близько 50%. Так, найдешевші яйця зазвичай у весняно-літній період, що пов'язано зі збільшенням пропозиції від господарств населення, зміною раціону та умов зберігання яєць у теплий період. Зі зменшенням виробництва яєць у господарствах населення в осінньо-зимовий період ціни виробників зростають.
«Сьогодні на ринок яєць починає впливати сезонний фактор, який зумовлений зростанням попиту на промислові яйця зі зниженням температури. Відповідно, відбувається поступове зростання цін виробників», – констатує Карпенко.
Але фактор сезонності може спрацювати не завжди. Наприклад, після сезонного зниження цін у травні, ціни продажу були досить стабільними протягом усього літа і не падали, що нетипово для цього періоду, зазначає експерт.
«Основним фактором, який вплинув, був експорт. Його збільшення сприяло встановленню балансу між попитом і пропозицією на ринку та відносно стабільному ціноутворенню на ньому», – пояснює директор ДПУ.
Яка ситуація з виробництвом яєць в Україні?
Ринок продукції птахівництва в Україні залишається профіцитним, виробництво значно перевищує внутрішнє споживання, наголошує наш співрозмовник.
«Сьогодні реальність така, що будь-які реальні обсяги виробництва повинні експортуватися в тій чи іншій формі. Навіть зараз ринок яєць збалансований лише завдяки експорту, обсяги якого становлять близько 40% від внутрішнього виробництва. Будь-яке скорочення експортних поставок тисне на ринок і призводить до зниження цін реалізації», – коментує Карпенко.
Слід зазначити, що стан галузі наразі стабільний. Вітчизняне виробництво яєць повністю відновилося після скорочення поголів'я на початку повномасштабної війни у 2022 році, завдяки привабливій ціновій кон'юнктурі як на українському ринку, так і на зовнішніх ринках.
«Внутрішнє споживання зменшилося зі скороченням населення, але компенсувалося зростанням попиту з зовнішніх ринків, насамперед країн ЄС, у яких як збільшилася чисельність населення, так і скоротилося виробництво через спалахи пташиного грипу», – резюмує директор ДПУ.
Ціни на яйця в українських супермаркетах
Дюжину нефасованих курячих яєць C0, тобто столових курячих яєць вищої категорії, продають у Varus за 55,9 гривень.
У Сільпо десяток курячих яєць категорії С1/С0 коштує 49,9 гривні.
Але десяток яєць С1 вагою 60 г можна придбати в Novus за 46,9 гривень.