Ціни на товари формуються під впливом недостатнього внутрішнього попиту.
Протягом останнього місяця в Україні спостерігалось часткове зниження цін на молочні вироби. Ключовими факторами стали обмежений споживчий інтерес, збільшення ввезення зарубіжних сирів та тимчасове припинення поставок молочної продукції до держав ЄС. Відповідні дані оприлюднили експерти Молочного виробничого об’єднання.
У серпні відзначено падіння вартості молока, кефіру, сметани, йогуртів та окремих сирних видів, проте рівень змін варіювався залежно від фасування та відсотка жиру в продукції.
Найпомітніше здешевнення (-9%) зафіксовано для вітчизняного сиру Гауда з жирністю 45%. Наразі середня ціна складає 563,38 грн/кг – на 54,53 грн менше порівняно з липнем, але на 114,33 грн (+25%) вище аналогічного показника минулого року.
Інший локальний сир, Моцарелла 45%, втратив у вартості 11,88 грн (-2%), досягнувши середньої ціни 590,86 грн/кг. Проте за рік його вартість зросла на 142,48 грн (+32%).
Пастеризоване молоко жирністю до 2,6% у плівці подешевшало на 5%. Середній чек – 45,46 грн/кг, що на 2,59 грн нижче серпневих значень, але на 7,69 грн (+20%) перевищує ціни річної давнини.
Молоко у пластиковій тарі, навпаки, зросло в ціні на 22 коп.
Серед позитивних змін у вересні – зниження вартості сметани 15% у стаканчиках до 186,28 грн/кг. Це на 5,54 грн (-2,9%) менше серпневих показників, але на 42,08 грн (+29%) більше, ніж торік.
Одночасно сметана аналогічної жирності у плівці подорожчала на 1,25 грн за місяць.
Завершує топ знижень йогурт у стаканах (1,6%-2,8% жиру) з падінням ціни на 2%. Середня вартість становить 158,06 грн/кг – на 2,62 грн менше за серпень. Річне зростання зафіксовано на рівні 24,64 грн (+18%).