В Україні протягом тижня вартість динь зросла в середньому на 40% через сезонне зменшення пропозиції та нестабільні кліматичні умови. Наразі аграрії реалізують їх оптом за 26-40 грн/кг.
Про це інформують фахівці EastFruit. Подібна динаміка обумовлена декількома ключовими факторами – від скорочення ринкової пропозиції до активізації споживчого попиту.
Ключові фактори підвищення вартості
сезонне зменшення обсягів виробництва;
На півдні країни більшість господарств уже завершили збір ранніх сортів баштанних. Нова хвиля врожаю пізніх сортів очікується не раніше кінця серпня, що спричинило тимчасовий дефіцит і, як наслідок, зростання цін.
погіршення якості продукції;
Непередбачувані кліматичні умови цього сезону ускладнили вирощування баштанних культур. Надмірні опади, температурні коливання та спекотна погода погіршили стан динь, зменшивши кількість придатних для реалізації партій.
інтенсифікація споживчого попиту.
Літній період традиційно характеризується підвищеним інтересом до баштанних культур. Мешканці України активно закуповують дині для вживання у свіжому вигляді та консервації, що додатково впливає на цінову політику.
Станом на середину серпня аграрні підприємства реалізують дині оптом безпосередньо з полів за 26-40 грн/кг. Для прикладу, у минулорічному серпні ціновий показник був майже тричі нижчим. Експерти ринку наголошують, що поточна ситуація є безпрецедентною для України і пов’язана із скороченням виробничих обсягів.
Спеціалісти припускають, що часткова стабілізація ринку можлива після надходження пізніх сортів динь, проте суттєвого зниження цін не прогнозують. Агровиробники продовжують працювати в складаних умовах із високими витратами.
Ринкові ціни в роздрібних мережах
У торгових точках країни дині реалізуються за 39-43 грн/кг. Цей рівень уже враховує недавнє підвищення вартості, спричинене зменшенням врожаю та ринковими коливаннями. Найвищі ціни зафіксовані у великих мережах:
Varus – 54,90 грн/кг;
Сільпо – 50 грн/кг;
Фора – 59,90 грн/кг.