Українцям варто готуватися до подорожчання продуктів

Людмила Гончаренко зазначила, що загальна картина на ринку продуктів виглядає песимістично.

6039_1442399.jpg (81.74 Kb)

Українцям варто готуватися до подорожчання овочів, ягід і фруктів до кінця літа. Через весняні заморозки значно знизилася врожайність низки культур.

Директор Львівського департаменту агропромислового розвитку Людмила Гончаренко розповіла agronews, що найсильніше від негоди постраждали ранні овочі, ріпак і особливо ягідно-плодова група, зокрема, смородина, лохина, черешні, сливи, вишні. За її словами, тільки на полуниці втрати в деяких господарствах становили до 50%.

Зазначається, що врожайність ягідно-плодової групи в середньому знизиться на 20-22%, що вплине на ціни, піднявши їх на 20-30%. Водночас вона зазначила, що у фермерів, які посіяли кабачки, картоплю і буряк, втрати оцінюються в межах 10-20%, тому на них ціни зросте вже влітку.

“Загальна картина на ринку продуктів виглядає песимістично. Деякі ділянки залишаються незасіяними, а частина культур, як-от озимий ріпак, відстає в розвитку, що теж тисне на загальний обсяг урожаю. Ці обставини призведуть до зниження пропозиції, а відповідно, до зростання цін навіть на традиційно доступні овочі”, – пояснила Гончаренко.

Так, до осені очікується підвищення цін на:

черешню;
вишню;
сливу;
суницю садову;
смородину і лохину;
абрикоси та персики;
деякі овочі – особливо рання картопля та кабачки.

Водночас у частини овочів ще є шанси – зокрема, у кукурудзи, гречки, соняшнику.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *