Їсти дорого: як здорожчав український борщ

Вартість приготування борщу в Україні різко зросла – за рік індекс цієї страви підскочив на 52%, а лише за останній місяць – на 19%, сягнувши 222 гривень.

4114_5061_borsh_0.jpg (61.32 Kb)

Про це повідомляє Український клуб аграрного бізнесу (УКАБ).

Причина такого стрибка – різке зростання цін на овочі на тлі погодних негараздів та зменшення запасів на складах.

Що подорожчало найбільше у травні:

Цибуля ріпчаста – +82% за місяць (до 29,9 грн/кг), +91% за рік.

Буряк – +60% за місяць (до 46,9 грн/кг), +121% за рік.

Капуста – +42% за місяць (до 72,5 грн/кг), з рекордним річним зростанням у 437%.

Морква – +14% за місяць (до 49,9 грн/кг), +342% за рік.

Ситуація з картоплею трохи краща: старий урожай подешевшав на 2%, до 34,4 грн/кг, завдяки появі на ринку нової картоплі. Щоправда, молода картопля поки що коштує 80–130 грн/кг, але ціни мають знижуватися ближче до червня.

М’ясо також дорожчає:

Свинина (ошийок) – +20% (до 330 грн/кг).

Яловичина – +6% (до 317 грн/кг).

Куряче філе – +5% за місяць, +29% за рік (до 200 грн/кг).

Невелике зниження спостерігається лише на ринку яєць: після великодніх свят ціни дещо впали. Наприклад, у АТБ яйця першої категорії коштують 44,30 грн за десяток, у “Варусі” – від 38,90 до 49,90 грн залежно від категорії.

На черзі – фрукти: квітневі заморозки знищили частину врожаю абрикосів, персиків та лохини. Очікується, що ціни на абрикоси зростуть на 25%, а ситуація з яблуками поки залишається невизначеною через пошкодження квіткових бруньок.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *